Wat is DNS?
DNS staat voor Domain Name System. Je kunt dit systeem zien als het telefoonboek van het internet. In het telefoonboek staat geregistreerd welk IP-adres (server) hoort bij welke domeinnaam. Bijvoorbeeld: www.beeldvoerders.nl gaat naar server 76.223.27.102. Vaak vindt de registratie plaats bij je hostingprovider. Het is ook mogelijk dat je je domeinnaam ergens anders hebt geregistreerd. Als je inlogt bij je hostingprovider (bijvoorbeeld Yourhosting, Hostnet of Mijndomein), kan je DNS-instellingen wijzigen. Het wijzigen gebeurt via zogenaamde 'records'. Naast een record voor je website, heeft je DNS ook records voor email, domein-verificatie, subdomeinen etc.

DNS-gegevens verstrekken
Heb je zelf het beheer over je domein, dan kan je bij je DNS provider inloggen en je DNS wijzigen. Je kunt bestaande records wijzigen, of je kunt nieuwe records aanmaken. Een nog beter plan is om ons de logingegevens te verstrekken, zodat we je kunnen helpen.

Time to live (TTL)
Maar hoe synchroniseert dit telefoonboek nou wereldwijd? Elke record heeft een Time to live (TTL). Als je een record hebt gewijzigd, zijn de wijzigingen niet meteen actief. De TTL geeft in sec aan hoe lang het duurt voordat het record overal op het internet bekend is. Staat een TTL bijvoorbeeld op 86.400 (24 uur), dan duurt het maximaal 24 uur voordat je wijziging wereldwijd bekend is. Voor livegang van een website kan het daarom slim zijn om de TTL tijdelijk te verkleinen naar bijvoorbeeld 3600 (1 uur).