Artikelen over: AVG, veiligheid & privacy

Wachtwoorden: hoe maak ik sterke wachtwoorden?

Wachtwoorden: hoe maak ik sterke wachtwoorden?Wachtwoorden.... de meeste mensen zullen geen vreugdekreten slaken als het gaat om het beheren van wachtwoorden. Dikke kans dat je hier wat van herkent:Tips voor wachtwoorden


De beste tips voor het beheren van wachtwoorden op een rij:

De tip-der-tips


Onthoud het niet zelf. Schrijf het niet op. Stop daarmee. Het is niet te doen. Maak gebruik van een passwordmanager. Start met Lastpass bijvoorbeeld. Zo hoef nog maar één wachtwoord te onthouden. Lastpass doet de rest.

Gebruik wachtzinnen ipv wachtwoorden


Over dat ene wachtwoord van Lastpass. Gebruik wachtzinnen ipv wachtwoorden. Bedenk de wachtzin zelf. Gebruik geen bekende uitspraken, gezegdes of spreuken. Een voorbeeld van een wachtzin is bijv: "Ovihbi2021!" (online veiligheid is heel belangrijk in 2021!). Gebruik geen geboortedata, wachtwoorden uit de top-1000 (password1, test123, vakantie1 e.d.), varianten op je eigen naam of de namen van je huisdieren, kinderen of geliefden of hobbies, maar kies voor een uniek wachtwoord met het liefst zoveel mogelijk tekens (een wachtzin).

Lengte van het wachtwoord is relevanter dan complexiteit


Zo is bijv. "onzehondheeftlastvanzijnlinkerpoot" een sterker wachtwoord dan "!H6is#". Nog sterker is: "0nzeH0ndheeftlastvanz1jnl1nkerp00t". Gebruik nooit dezelfde wachtzin. Gebruik geen standaarduitdrukkingen. Zorg ervoor dat al je online accounts een ander wachtwoord hebben. Je kunt bijv. wel overwegen een onderdeel van het wachtwoord generiek te laten zijn en voor het specifieke account iets toe te voegen. Als je bijv. als wachtwoord "Ovihbi2015!" gebruikt, dan voeg je voor een account bij bol.com bijv. "bo" toe. Het wordt dan: "Ovihbi2015!bo"

Wijzig regelmatig je online wachtwoorden


Nogmaals: gebruik wachtwoordsoftware om je wachtwoorden te beheren. Niet meer zelf willen onthouden.

Houd je PC virusvrij.


Zo voorkom je dat er 'keyloggers' toetsaanslagen traceren.

Bijgewerkt op: 17/05/2021

Was dit artikel nuttig?

Deel uw feedback

Annuleer

Dankuwel!